6 perel alžírské kuchyně: Tyhle lahůdky vám přivodí chuťový orgasmus
Pro alžírskou kuchyni jsou typické chutě středního východu a Středozemního moře. Pozve-li vás Alžířan na jídlo, rozhodně neodmítejte! Ochutnáte totiž netradiční spojení sladkých i slaných pokrmů, které se perfektně vyjímají ve společnosti pikantních i kyselých chutí.
Některé kombinace vám možná přijdou „dost za hranicí“, na druhou stranu – kdy budete mít příležitost ochutnat Alžírsko v jeho nejryzejší podobě? Máme pro vás rovnou 6 perel zdejší kuchyně, které vám jednoduše nedají spát!
Khabz: Tradiční arabský chléb
Zdroj obrázku: https://pammaps.files.wordpress.com/
Co Alžířané přikusují k předkrmu, hlavnímu chodu i závěrečné pochutině? Nepochybně Khabz – tradiční berberskou placku, chcete-li arabský nekvašený chléb, který naleznete v každé domácnosti bez ohledu na její ekonomické či společenské postavení.
V překladu znamená Khabz „Chléb domu“, není se proto čemu divit, že každá domácnost má svůj - ten zaručeně nejlepší recept na chléb, který se s tím naším dá porovnat pouze stěží. Pokud však chcete ochutnat další alžírská jídla, bez Khabzu to jednoduše nepůjde.
Merquez: Pikantní jehněčí klobáska
Zdroj obrázku: Pixabay.com
Tato specialitka pochází ve své prapůvodní podobě z pohoří Atlas. Alžířané si ji ovšem vyšperkovali k dokonalosti a lahodné jehněčí masíčko vylepšili pořádnou porcí koření.
Přesná skladba koření, které se přidává do jehněčích klobás se v jednotlivých regionech, stejně jako samotných domácnostech liší. Výsledkem je ovšem pikantní pokrm, vhodný jako předkrm, hlavní chod i pochutina k večernímu posezení s přáteli.
Berberský kuskus: (Ne)známá pochoutka
Zdroj obrázku: Pixabay.com
Kuskus je velmi známou a oblíbenou pochutinou také v našich končinách. Setkat se s ním můžete třeba v čajovnách, kde je nejčastěji podáván ve společnosti dobrého čajového pitíčka a vodní dýmky s ovoněným kouřem.
První zmínky o těstovině nazývané kuskus (cous-cous) se objevily v severoafrické kuchyni. Odtud se rozšířily do mnoha zemí a Alžírsko nebylo výjimkou. Zde je ovšem připravována tzv. „berberská varianta“. Kuskus zde dostanete na sladko-slaný způsob a chybět v něm nesmí třeba karamelizovaná hruška, oříšky, fíky, citron nebo salát. Pozor – tohle je varianta pouze pro odvážné!
Chakchouka: Tradiční alžírská míchaná vajíčka
Zdroj obrázku: https://djolo.net/
Chakchouka (čti Shakshouka) je vlastně takovou naší (ne)tradiční vaječinou. Připravíte ji z vajec, chili, cibule a kmínu na rajčatovém základu. Ovšem nemyslete si, že takovou pochutinu vám Alžířané naservírují ráno k snídani. Chakchouka se podává pouze při slavnostních příležitostech, mezi které patří třeba svatba či nově narozený člen rodiny.
Kromě tradičního receptu existuje také obměna s kousky chleba smíchanými s jehněčím masem, rajčaty, chilli a fazolemi. Podle sezóny se do pokrmu přidává také mrkev, brambory nebo čerstvý zelený pepř o neuvěřitelné síle!
Karantita
aneb Když cizrna hraje prim
Zdroj obrázku: https://nazarblue.files.wordpress.com
Pokud jste se již někdy snažili připravovat cizrnu, jistě nám dáte za pravdu, že čas, který jste s její přípravou strávili, vám někde pochyběl. To v Alžírsku si s časem hlavu nelámou a tradiční Karantitu připravují z vlastnoručně umleté cizrnové mouky.
Karantita je oblíbená napříč všemi alžírskými domácnosti a nejčastěji vám ji paní domu naservíruje na horké bagetě s harissa omáčkou a kmínem.
Halwa: Sladká tečka na závěr
Zdroj obrázku: Pixabay.com
Čím zakončit náš alžírský výběr? Samozřejmě sladkou tečkou! Tou je známá Halwa (chcete-li Chalva), která je opět typická pro vícero arabských zemí. Poměrně tuhý a nad očekávání sladký druh cukrový tvoří prakticky jen med a cukr.
Strávníci s uvolněnými plombami či odhalenými krčky, nechť se této pochutině vyhnou! Vyzkoušet ovšem mohou její slanou variantu, která zahrnuje chilli, kmín, pepř a směs koření Ras el-Hanout.
Poznejte nepoznané!
Již moudrý George Bernard Shaw prohlásil, že: „Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ a my mu musíme dát skromně za pravdu. Chcete-li poznat Alžírsko také skrze jeho kuchyni, nezapomeňte ochutnat tradiční alžírské pokrmy, jež zalahodí i tomu nejzmlsanějšímu jazýčku.